Jaap wordt deacon

Op zondag 28 juli werd ik (Jaap) bevestigd als deacon in de Episcopal (Anglican) Church of Sudan (ECS). Dat was een bijzondere gebeurtenis! Het woord ‘deacon’ kun je niet simpelweg met (een gereformeerde) diaken vertalen, want in de Anglicaanse traditie werkt het wat anders. Een deacon is eigelijk een beginnend predikant. Meestal wordt een deacon na een jaar tot volledig predikant bevestigd. Als deacon maak ik méér deel uit van de kerk en ook op de predikantenopleiding helpt het om zelf bevestigd te zijn. Ik vind het ook mooi dat ik juist in de ECS ben bevestigd. Dat laat iets zien van de ontwikkeling in de wereldkerk: de kerk in Afrika wordt meer en meer bepalend in het geheel van de wereldkerk.

In de bevestigingsdienst was ik de enige deacon en daarnaast werden drie deacons tot volledig predikant aangesteld. Het was een volle dienst! Naast de bevestigingen was er ook heilig avondmaal en werd er nog geld ingezameld voor een nieuwe auto voor de bisschop. We begonnen rond half elf en waren om een uur of drie klaar met de dienst. Daarna volgt er (natuurlijk) nog een maaltijd, dus om een uur of  5 waren we weer thuis. Aan de hand van wat foto’s vertel ik wat meer.

Deze foto hieronder is van de generale repetitie op zaterdagmiddag. De hele liturgie werd doorgenomen en we oefenden ook waar we wanneer moesten staan en knielen. Bisschop Anthony zei ter relativering: “Maak je er niet te druk om. Als er iets fout gaat, dan lossen we dat wel weer op!”.

Generale repetitie

Generale repetitie (Mirjam rechts met kindje)

Vóór de dienst moesten alle kandidaten eerst een verklaring (van trouw aan Schrift en belijdenis) ondertekenen. Ik deed dat in het Engels. De anderen in het Bari (lokale taal).

Tekenen van verklaring

Tekenen van verklaring

De bevestingsliturgie bestaat uit drie delen: voorstellen, vragen beantwoorden en gezegend worden. Hier word ik ‘voorgesteld’ aan de bisschop. Aan de aanwezigen wordt dan gevraagd om ze mij geschikt vinden voor ordination en of ze mij willen ondersteunen in mijn taken. Daarop klonk een helder ‘ja’.

Voorstellen van kandidaat

Voorstellen van kandidaat

Daarna mocht ik acht vragen beantwoorden, volgens de liturgie. Bijvoorbeeld deze vraag: “Will you promote unity, peace, and love among all Christian people, and especially among those whom you serve?”. Mijn antwoord was: “By the help of God, I will”.

Vragen beantwoorden

Vragen beantwoorden

De laatste fase was het ontvangen van de zegen. Mirjam stond toen achter me. Dit vond ik een indrukwekkend moment. “Make him faithful to serve, ready to teach, constant in advancing your gospel; and grant that, always having full assurance of faith, abounding in hope, and being rooted and grounded in love, he may continue strong and steadfast in your Son Jesus Christ our Lord…”. Daarna kreeg ik m’n ‘preaching scarf’ omgehangen en ontving ik een Bari NT.

Zegen

Zegen

Toen klonken er opeens vreugdekreten en kwam het koor naar voren om me te feliciteren! Ik kreeg een slinger (!) omgehangen en een kadootje.

Toen klonken er opeens vreugdekreten en kwam het koor naar voren om me te feliciteren! Ik kreeg een slinger (!) omgehangen en ik kreeg een kadootje.

Nadat iedereen is bevestigd, staan we voor in de kerk en is er dans en zang. We worden met veel enthousiasme gefeliciteerd.

Nadat iedereen is bevestigd, staan we voor in de kerk en is er dans en zang. We worden met veel enthousiasme gefeliciteerd.

Er waren twee bisschoppen in deze dienst. Onze eigen bisschop Anthony (helemaal rechts) en daarnaast bisschop Hilary van de naburige diocese Yei.

Er waren twee bisschoppen in deze dienst. Onze ‘eigen’ bisschop Anthony (rechts) en daarnaast bisschop Hilary van de naburige diocese Yei.

Hilda & Dick (niet op foto) Malaba vertegenwoordigden de GZB.

We vonden het erg leuk dat Hilda & Dick (niet op foto) Malaba erbij waren als vertegenwoordigers van de GZB.

Met dank aan Dick Malaba (Yei) voor de foto’s.

7 gedachten over “Jaap wordt deacon

 1. Agatha

  Leuk en mooi om dit te zien en lezen. Veel zegen en sterkte me je toegevoegde verantwoordelijkheid Jaap. En Mirjam natuurlijk ook!

 2. Henk en Henny NAP

  Lieve mensen wat heerlijk dat jullie dit samen met David en Desta in de gemeente mochten beleven. Indrukwekkend hoe Gods Geest en zijn liefde werkt en dat jullie daar zo dienend vorm aan mogen geven. Blijf zo tot zegen in het Koninkrijk van onze Vader.
  Fijn dat we via deze weg een beetje mee kunnen leven.
  Een hartelijke groet
  Henk en Henny

 3. Henk en Henny NAP

  Ik vergat nog toe te voegen: Geniet vooral ook van jullie vakantie als je je hele gezin met de zus van Mirjam om je heen hebt.

 4. Kees en Frederika Bax

  Prachtig om via de foto’s iets te zien van het bijzondere moment dat jullie met de bevestiging van Jaap mochten beleven.
  Deze bevestiging is een onderstreping van Godswege van de roeping die jullie ontvingen om naar Zuid Sudan te gaan. Mooi dat de Here God zo duidelijk wil laten zien dat Hij jullie wil en kan gebruiken en dat de plaatselijke kerk dat ook weerspiegelt! Weet je gedragen door Gods trouw en zorg in de taken die jullie mogen verrichten.
  Zegen gewenst in werk (en vakantie).
  Hartelijke groet,
  Kees en Frederika Bax.

 5. Johan keus

  Beste Jaap en Mirjam,
  Hartelijk dank voor jullie “zichtbare” kennisgeving van de bevestiging van jou Jaap. We wensen je Gods onmisbare zegen toe voor het werk dat je daar in Zijn naam mag verrichten, ook voor Mirjam die je tot grote steun is bij dit mooie werk in Gods wijngaard.
  Ontvang onze hartelijke groeten.
  Johan en Riek

 6. Wilbert van Saane

  Beste Jaap,

  Prachtig om deze foto’s van je ordination te zien. Wat een mooi en zegenrijk moment. Mooi dat je ook de symboliek er van aangeeft: We leven in een tijd waarin Afrikanen Europeanen in het ambt stellen.

  Zegen op jouw werk als deacon.

  Wilbert

 7. Antonia Leonora van der Meer

  Wat mooi om dit te lezen, veel zegen verder gewenst op jullie weg en werk, en een heel fijne vakantie toegewenst met de familie. Ik blijf graag op de hoogte om ook voor jullie te bidden,
  Tonica

Reacties zijn gesloten.