Onrust Zuid-Soedan (dec. 2013)

Inmiddels heeft u wel iets gehoord over de onrust en gevechten in Zuid-Soedan. Wij kunnen u niet veel meer vertellen over wat er nu precies aan de hand is. Wij volgen het nieuws en proberen te begrijpen wat er speelt. De grote vraag is of het nu een politiek of een etnisch conflict (tussen Dinka en Nuer) is. Waarschijnlijk is het allebei waar. Wat niet echt helpt, is dat bij gebrek aan betrouwbare informatie, journalisten zo’n beetje iedereen die maar in Juba of Zuid-Soedan is geweest om een mening vragen. Dat levert een verwarrende mix van meningen en indrukken op.

Wij waren al in Kampala, Oeganda, voordat de vlam in de pan sloeg. We brengen daar samen met Desta en David de kerstvakantie door. In Kajo-Keji is het trouwens rustig. Onze verwachting is ook dat we begin januari weer terug kunnen gaan naar ons huis daar, maar we wachten natuurlijk even af hoe een en ander zich ontwikkelt.

We bidden dat er een politieke oplossing komt en dat de partijen rond de tafel gaan zitten. Zie ook:  http://martinplaut.wordpress.com/2013/12/18/message-from-south-sudans-church-leaders-following-the-fighting/

Foto: MAF UK